Suomi
Valtakunta
TERVETULOA lukemaan mielenkiintoisia(?) näkemyksiäni, milloin mistäkin :-)

Finland
Suomen vaakuna
Tervetuloa


Ylläpitäjän
"BLOGI"."Seksuaalirikoslakia uudistettava"

Otsikko on suora sitaatti MTV3:n teksti TV:stä. Lakimiesliitto vaatii, että seksuaalirikoksia koskevaa lainsäädäntöä pitää uudistaa. Ei riitä, että rangaistuksia kovennetaan yläpäästä. Liiton mukaan myös rangaistusten vähimmäismääriä pitää nostaa!

Yhtenä syynä vaatimuksiin rangaistusten nostamisesta on yleinen oikeustaju - mitä on "yleinen oikeustaju"?

Kirjoitin aiemmin tänään tekeillä olevaan kirjaani:

"Tänä aamuna kun SuomiAreenaa TV:stä katselin niin yhtenä aiheena oli oikeudenmukaisuus. Kuinka ollakaan niin sivuttiin myös lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Viime päivinä yksi paljon esillä ollut puheenaihe kun on ollut seksuaalirikosten rangaistusten koventaminen. Syyttäjä tuossa keskustelussa totesikin, että tuskin kukaan vaatisi tuomittavaksi vankeutta henkilölle joka on vaikkapa lähettänyt lapselle seksuaalis-sävytteisen tekstiviestin – vaikkakin se täyttää seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön, totesi syyttäjä.

Keskustelussa mukana ollut asianajaja arvosteli jollain tavalla toimittajia siitä, että seksuaalirikosjuttuja koskevista uutisista saa usein liian vajavaisen kuvan, mikä tietysti osaltaan johtuu siitä, että uutiset eivät perustu suoraan tuomioistuimen ratkaisuihin vaan niistä laadittuihin julkisiin selosteisiin, koska jutut yleensä ovat salassapidettäviä."

* * *

Ennen uudistusta pitäisikin kuulla kansaa riittävästi, jotta saataisiin käsitys "yleisestä oikeustajusta".

Mikä olisi sopiva rangaistus esim. seuraavista:

-rangaistus seksuaalisen tekstiviestin lähettäminen 15-vuotiaalle? - entä 10-vuotiaalle?
--entä jos viesti sisältäisi ehdotuksen sukupuoliyhteydestä? Tai kuvan?
---entä jos teko olisi toistunut: kaksi kertaa, viisi kertaa, yli kymmenen kertaa?


Esim. A) Pitäisikö seksuaalisesta puheesta rangaista ja missä määrin, miten ottaa ikä huomioon (molemmat osapuolet)?

Esim. B) Pitäisikö tällaisesta teosta rangaista - ja mikä olisi sopiva rangaistus?

Syytä olisi tulevassa uudistuksessa kiinnittää huomiota moneen muuhunkin asiaan kuten siihen, että mitä julkisissa selosteissa tulisi kertoa, ja miten media saisi asioita uutisoida - vai kuinka?

Kyllä se niin on, että seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö vaatii muutoksia ja tarkennuksia, mutta millaisia? -"kyllä kansa tietää!"Toisaalta ainakin minä kykenen mieltämään pienempänä rikoksena "nopean raiskauksen" (1 minuutti) kuin raiskauksen johon käytetään puoli tuntia aikaa. Ilman muuta jälkimmäisessä tapauksessa pitää tulla kovempi tuomio - minun mielestäni siis.

https://yle.fi/uutiset/3-5172666
-täsmähaku